VÄDRET

»Den 04 februari 2015 06:31«

Innan jag kom till Australien tänkte jag mig hela Australien som ett enda tropiskt paradis. Hög luftfuktighet och tryckande hetta, och visst är det sånt väder, men inte i hela landet. Australien ju större än Europa så egentligen är det ju självklart att det inte är samma väder i hela landet.

När vi landade i Sydney reagerade jag direkt på vädret, det var inte kallt men det var heller inte den där tropiska hettan jag föreställt mig. Det var sköna ljumna vindar och jag kunde ha långbyxor och t-shirt utan att svettas eller frysa. På kvällarna frös jag däremot otroligt mycket, så fort solen gick ner sjönk temperaturen. När vi sedan åkte vidare till Cairns höll jag på att tuppa av när jag klev av planet, där kom hettan som en käftsmäll. Snacka om att jag fick så jag teg, det var såå varmt. Skönt att äntligen få tina upp från Kinaresan (där det var -16 grader och hårda vindar).
Och ja jag måste erkänna, det var lite för varmt. Hög luftfuktighet och 40 grader tar på krafterna så det var skönt att få landa i Melbourne en vecka senare. 

Men hur är vädret här i Melbourne då?
Till och börja med så är det ju högsommar här nere nu, deras sommar sträcker sig från sen november (motsvarigheten till vår månad maj) eller tidig december till och med mars, sen blir april kallare (som vår september ungefär). Sen har de vinter under vår svenska sommar och då kan det sjunka ner till 7 grader ungefär.

Jag skulle säga att det är ett väldigt skandinaviskt/nordeuropeiskt klimat här nere. 
Skulle säga att vädret är nästan exakt som en svensk sommar, opålitligt och sådär lagom.
Även om det kan vara 38 grader här (vilket det sällan är hemma) så är det ändå ingen hög luftfuktighet vilket gör att det ändå känns som svensk sommarvärme.
I och för sig så har det bara varit sådär varmt en gång och varenda Melbourne-bo ursäktar sig när man berättar att man är från Sverige och är här för första gången, för detta vädret är det sämsta på flera år.
Sen dag ett i Melbourne har det för det mesta varit långbyxor-väder (och jag som bara tog med mig ett par jeans) med undantag för några få shorts-dagar. Temperaturen ligger och pendlar mellan 17-25 grader och ena dagen kikar solen fram men är duktig på att även ge regnet plats..
Så ni kan ju gissa om vi har tröttnat på det här vädret. Men äntligen börjar vi se ljuset i tunneln!! Det har pratats flitigt om vädret de senaste veckorna och de har lovat bättre väder i februari, och tittar man i väder-appen ser det bra lovande ut.
Även om vi bor i en storstad och inte är här för solsemester så är det så mycket skönare att kliva ut på gatan i riktig sommarvärme istället för halvskönt aprilväder. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0